Ensimmäisellä luennolla käsiteltiin käsitteitä johtaja, johtaminen ja johtajuus. Jouduimme pohtimaan vierustoverin kanssa kutakin käsitettä. Ensin mietin, että minähän tiedän jokaiseen käsitteeseen vastauksen koska johtaminen ei ole aivan vieras käsite. Jokainen ryhmämme jäsenistä on käynyt armeijan johtajakoulutuksen joko reserviupseerikoulussa tai aliupseerikoulussa. Kurssin alussa näkemyksemme perustui kuitenkin vain asepalveluksen myötä tulleeseen kokemukseen. Siviilimaailman sekä yritysmaailman johtaminen on kuitenkin vieraampaa, vaikkakin samoja ihmisiä johdetaan kaikissa tapauksissa. Ote johtamiseen kuitenkin on hiukan erilainen.

Käsitteitä pohdittaessa ryhmämme jäsenillä tuli ensimmäisenä mieleen oman elämän menneisyyden johtajat: Urheilulajien valmentajat, opettajat, entiset työnantajat, armeijan esimiehet ja jopa omat vanhemmat. Johtajien ominaisuuksista jokaiselle tuli mieleen omalla esimerkillä johtaminen sekä alaisten toiveiden sekä hyvinvoinnin huomioon ottaminen kuitenkaan menettämättä esimies/alainen asemaa. Luento laittoi meidät myös ajattelemaan omia johtamissuorituksia niin kouluaikoina kuin armeijassakin, etenkin kun luennolla pohdittiin ”millainen on hyvä johtaja” sekä, kun käsiteltiin johtamistaitoja. Ajatukset vyöryivät muistoihin ja aloin käymään läpi omaa johtamissuoriutumistani armeija aikana. Olinko ollut hyvä johtaja? Onko johtajuus synnynnäistä vai voinko oppia johtamaan? Olinko onnistunut vai epäonnistunut? Tulin siihen lopputulokseen, että olin ollut hyvä johtaja sekä huono johtaja, olin onnistunut sekä epäonnistunut ja koska johtamisesta on olemassa kurssi, johtajuus on sekä synnynnäistä että opeteltavaa. Olin varmasti onnistunut johtamaan joidenkin mielestä hyvin, joidenkin mielestä huonosti. Nämä ajatukset tulivat mieleeni siksi, koska jokainen yksilö on erilainen, eikä kaikkia voi johtaa saman kaavan mukaan.

Tämän pakolla ahdetun aasinsillan kautta pääsimmekin käsittelemään luennolla ollutta yksilöiden johtamisen aihetta. Koska jokainen yksilö on erilainen, myös mielipiteet johtajasta voivat olla erilaisia. Erilaiset psykologiset teoriat sekä opit antavat neuvoja ja ohjeita ihmisten käyttäytymiseen. Hyvän johtajan olisi hyvä tietää mahdollisia toimintamalleja miksi ihmiset käyttäytyvät kuten käyttäytyvät, tai miksi jossakin tilanteessa tietynlainen toimintamalli on paras. Hyvä johtaja on psykologisesti ovela.