Luennolla käsiteltiin innovaatioiden ja muutoksen johtamista ja yrityksen yhteiskuntavastuuta

Tätä kirjoittaessa mieleen juolahti niin kliseinen lausahdus, että sitä oli pakko käyttää. Jo muinaiset roomalaiset huomasivat että muutosta on tapahduttava. Rooman valtakunnan hajoamisen yhtenä syynä oli innovaatioiden puute tieteessä. Koska muutosta ei tapahtunut ja työnteko perustui orjatyölle, Rooman olisi pitänyt laajentua uusille alueille jotta orjia olisi saatu. No nykyään suoranaista orjatyövoimaa ei enää käytetä mutta innovaatiot ovat tärkeitä. Muutosta pitää tapahtua jotta voidaan kehittyä. Yritys ei kestä kilpailua ellei se kehity. Johtajat ovat tärkeässä asemassa organisoidessa innovaatiointia sekä innostamaan alaisia kehittämiseen.

Mutta minkälainen muutos on hyväksi? Jos yritys muuttaa toimintatapojaan tai totuttuja normeja joka vuosi, voi työntekijät stressaantua. Kehittyminen ja muutos pitäisi ehkäpä näkyä enemmänkin ulospäin. Käyttäjille näkyisi yrityksestä kuva kehittyvänä, ajanmukaisena yhtiönä. Samanaikaisesti työntekijät toimisivat tutussa ympäristössä. Toisaalta, vaikka tuttu ympäristö helpottaa työntekoa, se voi myös kyllästyttää. Sen takia myös sisäiset muutokset ovat välillä tärkeitä. Tällaiset muutokset eivät ryhmämme mielestä saisi kuitenkaan olla kovin suuria, vaan esimerkiksi taukotilojen uusimista tai vastaavaa pientä mutta virkistävää. Tämän kaltainen muutoksen johtaminen voi vaatia johtajalta paljonkin, mutta se voi myös antaa paljon.

Yrityksen muutokset pitää myös heijastua yhteiskunnan vaatimuksiin. Alun anekdootin roomalaisten orjat eivät olisi kovin hyväksyttävää nykymaailman yrityksissä vaikka innovaation tuloksena olisikin tällainen muutos. Etenkin suuret yritykset ovat merkittävässä asemassa ja vaikuttavat ihmisiin hyvin paljon, joten niiden pitäisi pyrkiä näyttämään mallia. Toisaalta, mahdollisuus tienata voi välillä motivoida välttämään vastuuta.